2010. november 30.

Adventi koszorú

1 megjegyzés
Minden évben az én feladatom az adventi koszorú elkészítése, melyet nagy örömmel teljesítek. Minden évben egy kicsit máshogy néz ki természetesen. Idén a gyertyákat is feldíszitettem préselt virágok segítségével. Mivel a gyertyák önmagukban is elég szépek lettek, ezért magát a koszorút nem díszitettem túl, az egyszerűségre fektettem a hangsúlyt.

Csicsókás sütőtöklé

0 megjegyzés
Gondoltam, ma nem sárgarépát teszek a sütőtök mellé, hanem csicsókát. Mind a kettő a kertünkben termett, így biztosan bio levet készíthetek magamnak.
Hozzávalók:
- fél sütőtök
- 5 közepes csicsóka

A tököt és a csicsókát meghámoztam, majd felkockáztam, végül a gyümölcscentrifugával elkészítettem a levet.
Érdemes volt kipróbálni! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a variációt!

2010. november 27.

Adventi Bazár

0 megjegyzés
Mosolygosan és vidáman ébredtem ma. Valahogy megéreztem, hogy leesett az első hó idén! És nem is keveset, hanem legalább 20 cm-t. Alig vártam már ezt a napot! Kedvenc évszakom a TÉL, ezért ez a nagy rajongás részemről. Egyből felöltöztem, és kimentem havat lapátolni. Még képeket is elfelejtettem csinálni:(

Napközben a pesthidegkúti Waldorf Iskola Adventi Bazárán vettem részt. Néhány kép a Bazárról:
Egy szülő sütőtöklekvárt árult:
"Királyi Mézes Müzli"
Filcből készült állatok:
Czédulás Méhészet is árulta finom mézeit:
És lehetett adventi koszorút is készíteni:
Az iskola zenekara adott egy szép koncertet. Tavasszal egy egész estés koncerttel szeretnénk megörvendeztetni a hallgatóságot, ebből adtunk most egy kis ízelitőt.

2010. november 24.

Narancsos sütőtökleves

2 megjegyzés
Szerencsére idén termett a kertünkben sütőtök, így tudok magamnak finom ételeket készíteni, természetesen nyersen. Nem gondoltam volna, hogy nyersen mennyivel finomabb a sütőtök:) Ma ebédre levest készítettem egy fél sütőtökből.
A receptet Gitta könyvéből néztem ki. Egy kicsit módosítottam rajta: nem raktam bele avokádot, mert nem volt itthon, helyette útifűmaghéjat tettem bele. Fahéj szintén nem került bele, viszont egy kicsi csíráztatott hajdina igen.
Hozzávaló:
- fél sütőtök felkockázva
- 1 narancs kifacsart leve
- 1 kanál méz
- 1 csipet só
- citromlé ízlés szerint
- kevés útifűmaghéj
- kevés csíráztatott hajdina
- víz

Díszitéshez:
- 1 mandarin
- csíráztatott hajdina

A hozzávalókat összeturmixoltam, majd tányérra öntöttem. Mandarin szeletekkel és csíráztatott hajdinával díszitettem. Ebből a mennyiségből két adag lett: egyiket én ettem meg, másikat apukám.
Nagyon nagyon finom lett! Nem lett annyira krémes, mintha tettem volna bele avokádot is. A mandarin nekem nagyon ízlett hozzá. Apukám imádta!:) Biztosan fogok még ilyet csinálni legközelebb is.

2010. november 23.

Magamról

6 megjegyzés
Úgy döntöttem, hogy írok magamról néhány mondatot, hiszen csak nemrég csatlakoztam nyersevők közé, és csak kevesen ismertek/találkoztatok velem idáig.
Jelenleg végzős hallgató vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészmérnöki szakán, Faiskola szakirányon. Nagyon szeretem a természetet, a virágokat és fákat, hegyeket és vizeket. Szerencsére olyan környezetben nöttem fel, ahol sok zöld vesz körül, például ha kinézek az ablakomon, a hegyeket látom. Van egy kis kertünk, amiben néhány zöldséget termesztünk, és van néhány gyümölcsfánk is. Vegyszerrel nem kezelünk semmit, úgymond bio minden a kertünkben.
Hobbim: kertészkedés, kastélyok és régi épületek látogatása (tárlatvezető vagyok a Gödöllői kastélyban), hegedűlés, sport (floorball, síelés).
Az egészséges életmód már régóta foglalkoztat. Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, készételt egyáltalán nem fogyasztunk. Húst is csak nagyon keveset eszünk, legalábbis én mindenképpen. Felvágottat még soha nem ettem, csak csirkét meg pulykát ettem idáig hetente, kéthetente egyszer addig, amig nem találkoztam a nyersevéssel. Kiskoromban volt néhány év, amikor egyáltalán nem ettem húst. Nem azért mert elhatároztam, hogy vegetáriánus leszek, hanem mert egyszerűen nem kívánta a húst a szervezetem.

Allergiás vagyok, mely az orvosok szerint gyógyíthatatlan, csak a tűneteket lehet kezelni gyógyszerekkel. Azonban én nem akartam sosem gyógyszereket szedni, inkább szenvedtem a tünetektől. Majdnem minden évben csináltatok allergiatesztet, melyből az derül ki, hogy évről-évre egyre súlyosabb a betegségem. Elkezdtem keresni alternatív módszereket tavaj nyáron, mert már elviselhetetlen volt számomra az allergia. Végigcsináltam egy fülakupunktúrát, ami után jól is voltam, de idén tavasszal megint rosszabb lett. Más módszerek után kutakottam, és így találtam rá a nyersevésre. Először Gitta nevével találkoztam egy újságban, egyből meg is néztem a blogját. Nagyon megtetszett, a képek gyönyörűek voltak. De akkor nem foglalkoztam többet vele, mert külföldön voltam szakmai gyakorlaton. Nyáron, mikor hazajöttem, elkezdtem olvasgatni könyveket az egészséges életmódról. Mindegyik könyvben szinte arról írtak, hogy ki lehet gyógyulni a rákból a megfelelő étkezéssel. Gondoltam, akkor az allergiából is ki lehet, hiszen ez nem olyan súlyos betegség, mint a rák. Egy ismerősöm ajánlotta Gitta blogját, így újból megnéztem, de most már alaposabban. Akkoriban jelent meg az első könyve, amit meg is vettem. Végigolvastam, és egyből tudtam, igen ez az, amire nekem is szükségem van.

Emlékszem augusztusban nagyon lelkes voltam, ittam a zöld turmixokat minden nap, szüleimnek is csináltam. Ültettem búzafüvet, hogy majd azt is fogom inni. És Gitta könyvéból meg blogjából csináltam kisebb nagyobb sikerrel a recepteket. Sok kérdéssel fordultam akkor Gittához. Azóta kisebb kihagyásokkal igyekszem így étkezni. Potluckon is voltam, ami mindig egy újabb erőt adott nekem, hogy igenis jó úton haladok.
A tünetek enyhültek, és sokkal jobban érzem magam, teli energiával:)

2010. november 22.

Adventi bazár

0 megjegyzés
A Karácsony az adventi időszakkal kezdődik. Advent első vasárnapján meggyújtjuk az első gyertyát, majd ahogy egyre több gyertya ég, úgy egyre fokozódik a készülődés is. Sokan maguk készítik az ajándékokat szeretteiknek, mások, akik nem érzik olyan ügyesnek magukat, készen veszik azt. Budapest több terén is van Karácsonyi Vásár. Azonban én most egy iskolai vásárra szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig a Pesthidegkúti Waldorf iskola Adventi Bazárára.
Ebben az iskolában tanultam és készültem fel az életre. Hagyomány az iskolában az Adventi Bazár, melyet Advent első szombatján tartanak meg. Idén november 27-én lesz.
Meg lehet vásárolni a gyerekek által készített ajándékokat, árusok portékáit. De lehet finomságokat enni, előadásokat, koncerteket hallgatni, és kiállitásokat megtekinteni. A gyerekeknek tartani mindenféle kézműves foglalkozásokat, és el lehet készíteni az adventi koszorút is otthonra.

2010. november 11.

Sütőtökös kréker

3 megjegyzés
Krékerek terén még nagyon kezdő vagyok. Idáig csak egyszer készítettem, Gitta könyvéből a céklás krékert. Nagyon finom volt, azonban nem foglalkoztam többet vele. A teljes kiörlésű tönkölylisztből készült kenyér továbbra is megmaradt a nem nyers ételek közül számomra, ezért sem foglalkoztam a krékerekkel.
Azonban most a sütőtöklé készítésekor megmaradt a pép, és gondoltam csinálok belőle ropogóst.
Hozzávaló:
- sütőtök
- répa
- 50 g sárga lenmag
- só
- 1 közepes hagyma

A lenmagot ledaráltam, majd másfél óráig áztattam vízben. A hagymát felkockáztam, majd a lenmaggal együtt összekevertem a sütőtökös péppel, és megsóztam. Végül 5-6 óráig aszaltam. Ollóval felkockáztam, és már fogyaszthattam is.
Finom ropogós lett. Látszanak a hagymadarabok és a répadarabok is, így még finomabb. Biztosan fogok még ilyet csinálni.:)

Sütőtöklé

0 megjegyzés
Ősszel a sütőtök a szezonális zöldség, ezért ilyenkor ezt kell fogyasztani minél többet. Narancsos színével teljesen beleillik a környezetbe. Idáig csak sült formájában ismertem/ettem, nem is gondoltam volna, hogy nyersen is lehet fogyasztani. De mint kiderült igen, és sokkal finomabb, intenzívebb az íze így. És természetesen sokkal egészségesebb is.
Délelőtt készítettem magamnak belőle zöldséglevet:
- negyed sütőtök
- 1 közepes répa

Gyümölcscentrifugán a felkockázott zöldségeket lecentrifugáltam, és már fogyaszthattam is. Nagyon finom, krémes lett, és habos volt a teteje... nyammm:)
Idén a kertünkben nagyon sok sütőtök nőtt, így sok finomságot tudok majd belőle elkészíteni.

Búzafűlé

0 megjegyzés
A nyers vegán étkezésre fokozatosan állok át. Az első lépésem az volt, hogy beszereztem egy búzafúprést, melynek segítségével minden reggel el tudom készíteni a búzafűlevemet. Már két hónapja iszom.
A búzafűvet nem vásárolom, hanem itthon termesztem ládában. Szerintem azért jobb otthon termeszteni, mert így minden reggel frissen le tudom vágni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...