2011. április 9.

Medvehagyma elrakási tippek

Nagyon sok medvehagymát szedtünk hétvégén, amit igen nehéz néhány nap alatt elfogyasztani. Ezért elrakjuk, hogy később is élvezhetni tudjuk finom ízét. Tavaj csak egyféleképpen tettük el, mégpedig bezacskózva adagonként a mélyhűtőbe. Ebből anyukám mindig levest készített.

Idén háromféleképpen tettük el:
1. Adagonként bezacskózva, a mélyhűtőben elhelyezve. Ezt nyersen nagyon már nem lehet enni, csak főzni lehet belőle. Nem szükséges feldarabolni, mert a mélyhűtőből kivéve össze lehet majd törni kisebb darabokra.

2. Besózva, üvegekbe téve. A leveleket ledaráltuk, majd egy kg péphez 17 dkg himalájai sót tettünk. Jól összekevertük, és üvegekbe tettük. Ezt lehet használni akár ételek ízesítésérre is, só helyett, vagy amelyik ételbe kell fokhagyma, ahelyett is.

3. Olivaolajban eltéve. A hagymát apró darabokra vágtuk, egy üvegbe tettük, amibe olivaolajat öntöttünk. Néhány hét után ki lehet venni a hagymát, és az olajat lehet használni. Ez azonban nem áll el sokáig. Salátára kitűnő ízesített olaj.

A következőképpen lehet még eltenni: (ezek a receptek nem felelnek meg a nyers ételeknek. Azért teszem közzé, mert ötletként kitűnőek. Forrás: Praktika újság)
- ecetben: csíkokra vágott medvehagyma leveleket fehérborecetbe tesszük, és hűvös helyen néhány hét alatt megérleljük.
- krémsajttal: finomra vágott medvehagymalevelet, borsot, és kevés csilipelyhet keverünk a krémsajtba.
- pestóként: medvehagymalevelet, mandulát, olívaolajat és parmezán sajtot jól összeturmixoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük.
- mogyoróvajkrémmel: sózott mogyoróvajba tegyünk apróra vágott medvehagymalevelet.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...