2011. április 6.

Medvehagymát szedtem

Medvehagyma... medve és hagyma két csodás magyar szó összetételéből áll. Azt már említettem, hogy a hagymafélék a második helyen állnak kedvenc zöldségeim között, a paradicsom után. De azt még nem árultam el, hogy a kedvenc állatom a maci!!! Szóval külön-külön is imádom a medve-hagymát, és egybeírva is:)


Szombaton elmentünk szedni a pusztamaróti erdőbe, most először. Már egy régi vágyam volt, csak idáig nem tudtuk, itt a környéken hol lehet szedni. Nagyon sokan voltak, de szerencsére annál is több medvehagyma volt:)
Csodás látvány volt! Enyhe hagyma szagot azért lehetett érezni, de az sosem baj:) Még nem virágzott, szép zsenge leveleket tudtunk szedni. Szeretnék elmenni az idén még egyszer oda. Bár most jó sokat szedtünk, de nagyon szereti mindenki, úgyhogy el fog fogyni:)


A medvehagyma elnevezése német eredetű, jelentése onnan ered, hogy amikor a medvék kibújnak a barlangjukból téli álmuk után, ez az első táplálékuk.

A medvehagyma (Allium ursinum) a Hagymafélék családjába tartozik. Hívják még így is: erdei fokhagyma, cigány- vagy boszorkányhagyma. Népi elnevezése lehet még a sásihagyma, poszhagyma.


Felsorolás szinten a következő gyógyereje ismert a medvehagymának: étvágyjavító; gyomor- bélpanaszok ellen, szélhajtó; gyomor- béltisztitó, fertőtlenítő; hasmenés ellen; bélféregűző; szívzavarok csökkentője; koleszterinszint csökkentő; reumás panaszokat enyhíti; vese, vér és hólyagtisztító; salakanyagok ürítését segíti; memóriafrissitő; magas vérnyomást csökkentő; stresszoldó; csökkenti az alkoholéhséget; szervezet ólommentesítője.

A medvehagymát nem csak sütéshez-főzéshez (leves, palacsinta, mártás, húsos ételek tölteléke, tea, sós sütemények, stb.) használják, hanem kecskesajtot is ízesítenek vele, valamint virágzás idején a méhek készítenek nekünk mézet is, ami sajnos nagyon ritka, és nem minden évben készül.
Gyógynövényboltokban lehet kapni tinktúrában, kapszulában és olaj formájában is.
Megszárítva is kapható, mint zöld fűszer.


De én azt mondom, hogy nyersen a legfinomabb! Így fogyassza mindenki, lehetőleg minél többet ebben a néhány hétben, amig van.

Ajánló: következő hétvégén lesz Orfűn medvehagymafesztivál, program -ITT-. Orfűn és környékén található meg Mo. legnagyobb medvehagyma lelőhelye.

(Forrás: Orfűi medvehagyma kincseskönyv, Szamárfül kiadó)

3 megjegyzés:

MJ írta...

Frissen a legjobb, de azért mi teszünk el, mert hamar lemegy a "szezonja". Csavaros tetejű dunsztos üvegekbe tesszük el, szeletelve és sózva, kevés olívával megöntözve. Üde zöld marad és illatos, ízletes.

Sophia írta...

Igen, sajnos csak tényleg pár hétig élvezhetjük frissen. Mi is elteszünk egy csomót, holnap leírom hogyan:)

MJ írta...

Ok. Jöhet. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...