2011. január 29.

Mai potluckról képek

8 megjegyzés
Az idei év első potluckján természetesen ott voltam:)
Beszéljenek a képek az ételekről, melyek nagyon nagyon finomak voltak!
Gitta és Ákos finomságai:
És amit én vittem: Céklás falatok

2011. január 16.

Kedvenc hajdinakásám

4 megjegyzés
Nagyon megszerettem a hajdinát, majdnem minden nap hajdinakását reggelizem. De nem csak kása készíthető belőle, hanem pl. süti alapja is lehet a liszt formában.
Most a kedvenc variációmat írom le. Kipróbáltam már sok változatát, de ez jött be a legjobban.

Hozzávaló:
- kis marék 2 napig csíráztatott hajdina
- fél banán
- 3/4 alma meghámozva
- citromlé
- kevés reszelt gyömbér
- kevés víz

- fél banán felkockázva
- 1/4 alma felkockázva

A negyed almát és a banánt felkockázom egy tálba.
A többi hozzávalókat jól összeturmixolom, majd összekeverem a gyümölcsdarabokkal, és már fogyasztható is.
Nagyon gyorsan elkészül, finom és laktató. Más nem is kell délig. Természetsen minden reggel a búzafűlé az első. Utána egy óra elteltével vagy megcsinálom ezt a hajdinakását, vagy csak úgy magába eszem a gyümölcsöket. Két gyümölcsfaj között szoktam egy óra pihenőt hagyni, mert nem jó összekeverni a gyümölcsöket.

2011. január 13.

Waldorf saláta kicsit másképp

3 megjegyzés
Már régóta tervezem, hogy megcsinálom a waldorf salátát, mert még sosem ettem.
Hozzávaló:
- 2 alma
- fél zeller
- néhány szem áztatott dió felkockázva
- citromlé
- 3 bazsalikom levél apró darabokra vágva
- kevés lilahagyma felkockázva

Öntethez:
- 1 marék beáztatott dió
- 1 ek. méz
- 1 ek. citromlé
- só
- őrölt bors
- víz

Egy tálban összekevertem a salátába valókat.
Az öntethez valókat összeturmixoltam, majd összekevertem a salátával.
Gondoltam csinálok valami szépet a képek kedvéért, ezt hoztam ki belőle:
3 zellerkarikára tettem 3 almakarikát. Zellerkarikák azért kellettek, mert az alma közepe lyukas volt.
Az almakarikákra tettem a salátából. Majd erre egy újabb almakarika került. Rá megint saláta. Lilahagymával és dióval díszitettem.
Nagyon finom lett:)

Édes karfiol leves

3 megjegyzés
Még mindig van abból karfiolból, amit a múltkor vettem. Ma levest készítettem belőle. Először sósan akartam elkészíteni, de aztán meggondoltam magam: mi lenne, ha édesen csinálnám meg? Ez lett belőle:)
Hozzávaló:
- egy nagyobb marék karfiol
- 1 kisebb alma
- kb. 15 szem kesudió
- 1 ek. méz
- kevés psyllium husk
- 1 csésze víz

A karfiolt apró rózsákra szedtem, az almát megmostam majd megpucoltam, végül a többi hozzávalóval együtt összeturmixoltam. Karfiollal és kesudióval díszitettem a tányér levest.
Fotózás közben jöttem rá, hogy majdnem olyan tiszta fehér a leves, mint a tányér, ezért talán nem is lett olyan előnyös a kép. Viszont nagyon megörültem, hogy sikerült fehér szinű levest csinálnom, mert egyrészt ez az egyik kedvenc színem, másrészt meg szinte nincs is hó a kertben, ezáltal pedig sikerült egy kis fehéret varázsolnom, ha már egyszer tél van. És nem csak látványban szép, hanem ez idáig az egyik legfinomabb étel, amit valaha is készítettem:)

2011. január 9.

Diós karfiolegytál

6 megjegyzés
Még soha nem ettem karfiolt nyersen, itt az ideje, hogy végre kipróbáljam. A héten vettem egy szép karfiolt, ebből csináltam magamnak ma ebédet.
Hozzávaló: (2 főre)
- 3-4 karfiolrózsa apró rózsákra szedve
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kisebb fej hagyma
- kb 15 szem áztatott dió kockákra vágva
- hidegen sajtolt olivaolaj
- só

A szószhoz:
- 1 marék áztatott dió
- só
- 1 kk. méz
- citromlé
- víz

A karfiolt kis rózsákra szedtem, a sárgarépát, a hagymát és a diót felkockáztam. Jól összekevertem őket, megsóztam, majd egy kis olivaolajjal meglocsoltam.
A szószhoz valókat összeturmixoltam annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen. Majd ráöntöttem a karfiol tetejére. Bár csak magamnak csináltam ezt a mennyiséget, szerintem sok lett, és nem fogom tudni egyszerre megenni.

Lilakáposzta saláta

0 megjegyzés
Szerencsére anyukám télen gyakran csinál káposzta salátát, felváltva fehér- és lilakáposztából. Ma lilakáposztából csinálta az ebédhez. Bár ezt önmagában nem szoktuk enni, mégis felrakom a blogra, mert egyrészt nagyon egészséges, másrészt aki nem teljesen nyersevő, egy kitűnő ötlet salátának vagy köretnek az ebédhez. Szerintem nagyon megy egy kölesfasírthoz, vagy bármilyen húshoz.
Hozzávaló:
- 1 kisebb fej lilakáposzta
- 2 sárgarépa
- 1 nagyobb fej hagyma

Öntethez:
- hidegen sajtolt olivaolaj
- só
- méz
- 1 citrom leve
- víz

A káposztát és a répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a hagymát apró kockákra vágjuk.
Az öntethez valókat jól összekeverjük, majd ráöntjük a jól összekevert salátára. Érdemes néhány órára a hütőbe vagy hideg helyre tenni, hogy jól összeérjenek az ízek.

2011. január 7.

Almás narancssaláta lilahagymával

3 megjegyzés
Szintén letöltöttem a Kifőztük magazin legújabb számát, amiben nagyon jó recepteket találtam. Természetesen engem elsősorban csak a nyers ételek érdekelnek, de megmutatva a család többi tagjának is nagyon lelkesek voltak a többi recept láttán is.
Nagyon megtetszett nekünk az első étel, amit ma el is készítettem. Bár a fetasajt miatt nem vegán, tulajdonképpen nyers étel. Csupán annyi volt a dolgom, hogy fetasajt helyett diót tettem hozzá.
Hozzávaló:
- 2 alma
- 2 narancs
- 1 kk. méz
- 1 lilahagyma
- 4-5 db bazsalikomlevél
- néhány szem áztatott dió
- citromlé

Az öntethez:
- 2 kk. méz
- 2 kk. olivaolaj
- 1 kk. citromlé
- só
- őrölt fehérbors

Az almát alaposan megmostam, majd felkockáztam, és citromlével meglocsoltam. A bazsalikom leveleket felkockáztam, majd a mézzel együtt jól összekevertem az almával.
A narancsot és a diót is felkockáztam, a hagymát apró darabokra vágtam. Ezeket is hozzákevertem az almához. Két részre osztottam.
Az öntethez valókat jól összekevertem, majd rálocsoltam a salátára.
Bár ez a mennyiség 2 adaghoz való, mi csak a felét tudtuk megenni ketten, mivel nagyon laktatós. Nagyon finomra sikerült, sosem gondoltam volna, hogy az ízeket így lehet keverni. Bazsalikom nagyon nagyon jó volt benne. Biztos, hogy fogunk még ilyet készíteni. Csak ajánlani tudom:)

2011. január 5.

Banánjoghurt

1 megjegyzés
Az év első két napján léböjtöt csináltam, hogy megtisztult szervezettel kezdjem el az Új Évet. Ahhoz képest, hogy most csináltam először léböjtöt, egész jól bírtam, sőt jól is esett a szervezetemnek egy kis nem evés. Három naposat terveztem, de csak kettő lett belőle.

Nagyon megtetszett Erika és Nóra mandulajoghurtja, és gondoltam, ma ebédre elkészítem magamnak is. Azonban én mandula helyett kesudiót használtam.
Hozzávaló: (1 főre)

- fél csésze kesudió
- fél csésze víz
- fél evőkanál sárga lenmag ledarálva
- 1 kk. méz
- citromlé
- fél banán

- fél banán
- 1 kiwi

A kesudiót a vízzel először jól összeturmixoltam, majd a ledarált lenmagot, mézet, citromlét és egy fél banánt is hozzáadtam, és ezekkel is jól összeturmixoltam.
A kiwit és a banán másik felét kockákra vágtam, és jól összekevertem a joghurttal.
Nagyon laktatós lett, így böjt után bőven elég volt ebédre.

Lenmag nem szükséges bele, de egyrészt nagyon egészséges, másrészt ha nem banánt tettem volna bele, akkor ezzel lehet sűríteni a joghurtot.
Mindenképpen ki fogom próbálni a joghurtot mandulával és dióval is, banán helyett pedig természetesen lehet más gyümölcsöt is használni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...