2010. december 29.

Téli gyümölcsreggeli gazdagon

1 megjegyzés
Ma reggelire gyümölcssalátát csaináltam. Mióta tudom, hogy gyümölcsöt csak délelőtt szabad fogyasztani, azóta ezt a szabályt be is tartom. (Kívétel ez alól az alma, azt eszem délután is.)

Hozzávaló:
- 1 banán
- 1 kiwi
- 1 narancs
- 1 ek. méz
- 1 ek. zabpehely
- 1 ek. citromlé
- csemegemazsola
- mandula
A banánt, narancsot, kiwit kockákra vágtam. Szerettem volna belevágni még almát is, de már nem fért bele a tálba. Citromlével, mézzel, zabpehellyel jól összekevertem, majd mazsolával és mandulával megszórtam. Zabpehely azért került bele, mert még volt itthon, és el akarom használni. Nagyon finom és laktatós reggelit sikerült csinálnom:)

Raffaello

2 megjegyzés
Ildikó blogján láttam ezt a receptet, nagyon megtetszett. Természetesen Karácsonyra szerettem volna megcsinálni, de csak most sikerült.

Hozzávaló:
- mandula
- méz
- kókuszreszelék
- psyllium husk
- vaníliapor
- kókuszolaj
A mandulát ledaráltam, majd egy kis kókuszreszeléket is, ami belekerült a tésztába. Összekevertem a többi hozzávalóval tészta állagúra. Kis golyókat csináltam belőlük, a közepébe mandula került, végül kókuszreszelékben megforgattam.
Nagyon finom lett, mert elég hamar elfogyott:)

2010. december 28.

Az útkeresés végén

6 megjegyzés
Nagyon zsúfolt volt számomra az adventi időszak, szinte semmi olyanra nem maradt időm, amit szerettem volna csinálni. Elterveztem, hogy készítek sok nyers édességet, de csak egy valósult meg a tervből. Ráadásul az újjamat is elvágtam, így képtelen voltam bármit is csinálni a konyhában.

Az elmúlt két napban volt időm gondolkodni, egy kicsit magamba szállni. Jó úton járok? Tényleg nyersevő akarok lenni? Elvégre engem nem kényszerít senki és semmi, nincs súlyos betegségem (allergiám nem olyan súlyos betegség), viszonylag egészségesen étkezünk (nem eszünk készételt, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk). És arra jutottam, hogy IGEN! Ez az egyetlen járható út számomra. Elvégre egészségesen, gyógyszermentesen szeretném leélni az életemet.

Volt egy kéthetes időszak, amikor szinte 100%-osan nyersen ettem. Jobban éreztem akkor magam, de olyan nagy változást nem éreztem. Aztán a Karácsony előtti két hétben visszatértem a főtt ételekhez, mert nem tudtam megoldani a nyersevést. Aztán jött a Karácsony, amikor még húst is ettem, mert nem bánthattam meg a rokonaimat azzal, hogy nem eszem. Pedig nagyon nem kívántam. Rosszul éreztem magam, az ételekre szinte rá sem bírtam nézni, mégis magamba tuszkoltam mindent. És rájöttem, hogy ennek semmi értelme. Csak azért egyek, hogy a többieket ne bántsam meg? És velem mi lesz? Elég hosszú időbe telt, mire a nyersétkezésig eljutottam, és most adjak fel mindent?

Sokkal fáradékonyabb vagyok most, és nem érzem olyan jól magam. Hiányoznak a zöldségek és gyümölcsök igazi íze és zamata. Az elmúlt hónapokban tanultam a nyersevést, beszereztem a szükséges könyveket, és sokat kísérleteztem a konyhában. Tudom, hogy tovább kell folytatnom, de most már 100%-osan. Ezért megcsinálok egy léböjtkúrát, hogy megtisztítsam a szervezetemet, ahogy korábban Szaffina is javasolta már, csak még nem valósítottam meg, és újult erővel nekiállok megint. Még sokat kell tanulnom, tudom, de úgy érzem, hogy most már könnyebb lesz a helyzetem.

Az útkeresés végére értem. Biztos vagyok abban, hogy ez a helyes út.
(Ezt a bejegyzést azoknak írtam, akik szintén bizonytalanok még.)

Grapefruit-narancslé

0 megjegyzés
Az Ünnepi menű után semmi másra nem vágytam, mint egy könnyű lére. Mandarinnal fogyasztottam.

Hozzávalók:
- 1 grapefruit
- 2 narancs

2010. december 23.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

0 megjegyzés
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Mindenkinek.

2010. december 22.

"Gábor kedvence"

1 megjegyzés
Mostanában szinte semmihez sincs időm, pedig kitaláltam már, hogy milyen sütiket készítek Karácsonyra. Nem tudom, hogy mi valósul meg belőle...
Gábor kedvence a páromról kapta a nevét, mert imádja:) Eredetileg a Florentin szelet nevű süti nyers változatát szerettem volna megcsinálni, de ez lett belőle... Amit nem bánok, mert tényleg nagyon finom lett:)
Hozzávaló:
Az alaphoz:
- hajdinacsíraliszt
- áztatott dió
- pici só
- méz

Csokis réteghez:
- kókuszolaj
- méz
- karobpor

Felső réteghez:
- áztatott dió
- áztatott mandula
- aranymazsola
- csemege mazsola
- aszalt sárgabarack
- méz
- kókuszolaj

Az alaphoz a hozzávalókat kézzel összegyúrtam, majd kinyújtottam, és csikokat csináltam belőle. Végül megaszaltam. Így néz ki aszalás után:
A felső réteghez a magokat és az aszalt gyümölcsöket apró kockákra felvágtam, majd egy kis kókuszolajjal és mézzel összekevertem.
Megcsináltam a kakaós öntetet, amivel a diós rudak tetejét bekentem, majd az aszalt gyümölcsös-magos réteget ráraktam. Ez a finomság lett belőle:)

2010. december 14.

Szívecskés linzer

1 megjegyzés
Sokat gondolkozom, hogy milyen édességeket csináljak Karácsonyra. Egyenlőre csak kísérletezek, hogy az Ünnepre minden tökéletes legyen. Egy ilyen próba ez a linzer is. Nagyon régen készült már itthon linzer, emlékeim szerint szerettem is. Ezért nagyon megörültem, amikor Erika blogján megláttam a nyers változatát. Köszönöm Erikának, Gasztroboszinak és a Sületlenség blogíróinak a receptet.
Hozzávaló:
- hajdinacsíraliszt
- mandula
- méz
- kókuszolaj
- só

- karobpor

A hajdinát két napig csíráztattam, majd egy picit megaszaltam, végül ledaráltam. A mandulát egy napig áztattam, majd száradás után szintén ledaráltam. A tészta elkészítésében ugyanannyi hajdinalisztet és darált mandulát használtam. Mézzel, kókuszolajjal és pici sóval tészta állagúra gyúrtam. Végül szivecskés sütőformával szivecskés linzereket készítettem, majd megaszaltam. Csináltam egy másik adagot is, abba tettem karobport is.
Nem sikerült lekvárt készítenem aszalt gyümölcsből, így mézzel tapasztottam össze a linzereket.
A barna linzerek tetejére kókuszt szórtam, a fehér linzerekre pedig mazsolát tettem.

2010. december 13.

Majonézes céklasaláta

0 megjegyzés
Nagyon megtetszett Gitta majonézes céklasalátája, ezért úgy döntöttem, hogy ma vacsorára megcsinálom én is. Nyers majonézest még nem csináltam, ezért is akartam kipróbálni ezt a receptet.
Hozzávaló:

Céklasaláta:
- 1 közepes cékla
- 1 kisebb sárgarépa
- pici citromlé
- pár csepp olivaolaj
- só

Majonéz:
- fél csésze 6 óráig áztatott napraforgómag
- víz
- pici só
- kevés citromlé
- őrölt feketebors
- pici őrölt mustármag
- pici méz

A céklát és a répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd a citromlével, sóval és pár csepp olivaolajjal összekevertem. Amíg a majonézt elkészítettem, addig jól összeértek az ízek. Az áztatott napraforgómagot kevés vízzel egyneműsítettem, majd a többi hozzávalóval ízesítettem. Egy evőkanál majonézt összekevertem a céklasalátával, és már fogyaszthattam is. Nagyon finomra sikerült.

2010. december 7.

Céklás gombafalatkák

4 megjegyzés
Ma valami látványosat is szerettem volna csinálni, nemcsak finomat. Így alkottam meg ezeket a gombafalatkákat ebédre. Szívecskék azért kerültek a tányérra, mert páromnak ajánlom ezt a finomságot:)
Gitta töltött gombája és Boutenko: A nyerskonyha legjobb receptjeiben található Portabellaburger ihletett meg. Miközben családomnak elkészítettem a gombapörköltet, addig magamnak ezt a nyersételt.
Hozzávaló:
- 3 közepes gomba
- 1 cékla
- 1 retek
- fél sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olivaolaj
- 1 ek citromlé
- só

A céklát vékony szeletekre felvágtam, majd szívecskés sütőformával szívecskéket csináltam belőle. A tányért körben feldíszitettem vele.

A cékla maradékát összeturmixoltam a retekkel, fokhagymával, répával, olivaolajjal, citromlével és a pici sóval. Megtöltöttem vele a gombákat, majd póréhagymával feldíszitettem.
Szerintem nagyon finom lett:)

2010. december 6.

Almás reggeli

0 megjegyzés
Ma valami finom, mégis tartalmas reggelire vágytam, ami egyszerű és gyorsan elkészíthető. Így alkottam meg az almából készült finomságot:)
Hozzávaló:
- 1 alma
- gyömbér
- kis citromlé
- 1 ek méz
- kb 10 darab mandula

Az almát a nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd a gyömbért is (csak nagyon kevés gyömbért használtam, de így is igen intenzív volt az íze. Most ettem először nyersen gyömbért...:). Kis citromot facsartam rá, majd mézzel jól elkevertem az almát. Végül a felkockázott mandukával is összekevertem.
Almaszeletekkel és 1 szem mandulával díszitettem.

2010. december 1.

Csicsókás sütőtökös kréker

0 megjegyzés
A tegnapi csicsókás sütőtökléből megmaradt pépből készítettem egy krékert. A múltkorihoz nagyon hasonló, csak most tettem bele szezámmagot is.
Hozzávaló:
- csicsókás sütőtökös pép
- 1 közepes fej hagyma
- 70 gramm sárga lenmag
- kb 30 gramm szezámmag
- só

A lenmagot ledaráltam, majd 1 óráig vízben áztattam. A hagymát apróra felkockáztam, majd a sóval együtt a péppel jól elkevertem. Hozzáadtam a lenmagot is, majd ezzel is jól összekevertem kézzel. Végül szezámmagot szórtam bele. Az így elkészített anyagot megaszaltam. Amikor készen lett, megkóstoltam, és nekem nagyon hiányzott belőle valami. Lehet, hogy egy kis olajat kellett volna még beletenni, vagy valamilyen zöldséget is, pl. paprikát.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...