2011. június 27.

Potluck összefoglaló

1 megjegyzés
Én csak képekben foglalom össze a találkozót, részletes beszámolót Szamóca blogján olvashattok -ITT-.
Én személy szerint ismét nagyon jól éreztem magam. Nagyon sokat készültünk Szamócával, remélem Ti is jól éreztétek magatokat:)

Nagyon szivesen közzé teszem a recepteket, ha elkülditek nekem emailben.

Ebben a félévben ez volt az utolsó batyusbál, Gitta nyári szünetet tart, de szeptembertől újult erővel sok-sok programot szervez majd, lehet vele sokat találkozni.

Akkor lássuk képekben a finomabbnál finomabb élő ételeket:
Sós ételek:

Édességek:

Ribizlilé és málnalé: (készült még levendulás limonádé is, de arról nem készült kép)

2011. június 23.

Alma-ribizli és alma-rebarbara ital

3 megjegyzés
Már régóta tervezem, hogy megcsinálom ezt a két finomságot, csak idáig nem volt rá időm. Alma-rebarbara párosra már volt recept. Nekem nagyon bejött így együtt a kettő, tényleg érdemes kipróbálni.
Ribizli-alma párosra is volt már egy recept.
Ilyen melegben legszivesebben egész nap csak innét vizet, citromos vizet, cukor és édesítőszer nélkül készült gyümölcsös leveket, turmixokat. De persze rágásra is szüksége van az embernek, úgyhogy eszem is, nem csak iszom a gyümölcsöket, mert mostanában szinte csak gyümölcsöket eszem egész nap.
Most kétféle gyümölcslére készült variáció következik.


Hozzávaló:
Alma-ribizli italhoz:
- 250 gramm vegyes ribizli
- 1 nagyobb alma

Alma-rebarbara italhoz:
- 2 rebarbara nyél
- 1 nagyobb alma

A ribizlis italhoz a ribizlit leszemezzük, majd jó alaposan megmossuk. Az almát szintén megmossuk, majd meghámozzuk. Végül a gyümölcscentrifugával levet készítünk belőle. A rebarbarással ugyanez a teendő.

Tipp:
- a centrifugálásból megmaradt pépet aszalógépbe lehet tenni gyümölcslapnak elkészítve. A ribizlisnél érdemes előbb átpaszírozni a masszát, hogy ne legyen magos.
Nekem az alma-rebarbara páros nyerte meg a "párbajt", egyszerűen tényleg nem tudom megfogalmazni, mennyire finom, és mennyire a szám ízének való. A rebarbara mostanság tényleg egy kicsit feledésbe merült, szeretném ezekkel a tényleg egyszerű és ízletes receptekkel egy kicsit népszerűsíteni.
Az alma-ribizli páros is isteni. Majd írok arról egy másik bejegyzésben, hogy hogyan lehet a ribizliből úgy innivalót készíteni, hogy sem gyümölcscentrifugát, sem turmixot nem veszünk igénybe. Gondolva azokra is, akiknek nincsenek ilyen gépeik.

2011. június 21.

Potluck, potluck, potluck

2 megjegyzés
Aki még nem jelentkezett, de szeretne jönni potluckra, az még nyugodtan jelentkezhet. Szombat estig még meg lehet tenni.
Jelentkezés Szamócánál: vargane.s.timea@gmail.com
vagy nálam: pobori.zsofia@gmail.com címen.

Sok szeretettel várunk mindenkit, akik szeretnének eltölteni egy délutánt kellemes társaságban és zöld környezetben. Közben finom nyers ételeket fogyasztunk és jókat beszélgetünk.

2011. június 18.

Cikk a zöld levelekről az AntalVali.com-on

0 megjegyzés
Már többen kérték, írjak egy listát az ehető zöld levelekről, amiket a zöld turmixba is lehet tenni. Ez idáig nem volt időm rá, de igérem, hamrosan meglesz. Addig is van egy jó cikk az AntalVali.com-on: A zöld levelek és a levélzöldségek szerepe az egészséges táplálkozásban címmel.

A zöld levelek fogyasztásának jelentőségével egyre többen tisztában vagyunk. Klorofill, magas ásványi anyag tartalom, lúgosító hatás, stb.... csak néhány példa, miért is érdemes napi szinten fogyasztani őket. A zöld levelek jótékony hatásairól már sokan írtak előttem, erről most nem szeretnék részletesen írni. Érdemes elolvasni Victoria Boutenko: A nyers étel csodája című könyvet, amiben a szerző rájött arra, hogyan is tudjuk becsempészni szervezetünkbe a zöld leveleket ízletes formában, vagyis a zöld turmixok által. Vagy ajánlom figyelembe Lénárt Gitta: Élő ételek könyve, lúgosítás természetesen című első, nagysikerű könyvét, amiben szintén ír a zöld levelekről, és fel is sorolja a leggyakrabban használt zöldeket. Sőt Gitta, amikor megkérdezik tőle, mivel érdemes kezdeni azoknak, akik szeretnének áttérni a nyers étkezésre, azt javasolja, igyanak zöld turmixokat.
Antal Vali írt egy összefoglalót a leggyakoribb és legfontosabb Magyarországon is termő vagy beszerezhető zöldekről. A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtőtte, sőt arról is ír, hogyan tudjuk becsempészni nyers formájukban a mindennapokba...
Jó olvasást kívánok!

2011. június 17.

Spenótos ribizli reggelire

0 megjegyzés
Itt a ribizli szezonja, szerencsére van a kertünkben néhány bokor, amikről tudok enni minden nap egy keveset. Tegnap láttam a kertben, hogy bár még a spenót levelei kicsik, de azért már lehet fogyasztani. Ezért gondoltam egyet: mi lenne, ha ribzliből és spenótból varázsolnám elő a mai reggelimet? Így is tettem.
Hozzávaló:
- 200 g vegyes ribizli
- kb 30 g spenót
- néhány citromfű levél
- kevés víz

A ribizlit leszemezzük, majd alaposan megmossuk. A spenótot a citromfű levelekkel szintén megmossuk, majd kevés vízzel jó alaposan összeturmixoljuk. A ribzlit egy tálba tesszük, ráöntjük a spenótot, jól összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is.
Az ötlet tulajdonképpen onnan jött, hogy a zöld turmixokkal még mindig nem barátkoztam össze. Ezért ahelyett, hogy a ribizlit beleturmixoltam volna, inkább kihagytam, és csak a zöld leveleket egyneműsítettem. Már korábban bevált ez a módszer például a rukkolás alma levesnél, ahol a gyümölcs csak aprítva van, viszont a zöld van turmixolva. Lehet az a bajom a zöld turmixokkal, hogy zavar az, hogy zöld lét iszom. Mert a levesnél és ennél a ribizlis reggelinél sem zavart maga a zöld levél íze. Meg jó beleharapni a gyümölcsökbe. Szóval azt hiszem nálam marad ez a módszer a zöldek fogyasztására.
Magában ehetetlen a spenót leturmixolva, úgy nem ajánlom senkinek, viszont ráöntve a gyümölcsre nagyon finom. Lényeg, hogy a kanálom lé is és gyümölcs is legyen.

2011. június 15.

Almás ribizli reggelire

1 megjegyzés
Nálunk most érik a ribizli, úgyhogy ezzel a savanykás gyümölccsel egészült ki a gyümölcsfogyasztásom. Én nagyon szeretem, föleg a fehér fajtát, mert az egy kicsit édesebb. <
Ma tehát ebből készítettem magamnak reggelit. A 811-et szem előtt tartva édesítőszert nem tehetek mellé, ezért úgy gondoltam, almával jól kiegészülne a ribizli. És jól gondoltam. Egy édesebb almát választottam, hogy ne legyen annyira savanykás a reggelim. Az alma két szempontból is megfelel: egyrészt az alma mindenhez megy, másrészt nem az édes gyümölcsök közé tartozik, ami miatt nem ehetném a savanykás ribizli mellett.
Hozzávaló:
- 200 g vegyes ribizli
- 1 alma
- néhány levél citromfű

A ribizlit megtisztitjuk, megmossuk és összeturmixoljuk. Az almát felkockázzuk, és egy tálba tesszük. Én most a citromfüvet kézzel tépdestem kisebb darabokra, majd az almával összekevertem. Végül ráöntjük a ribizlit az almára, és jó alaposan összekeverjük.
Tipp:
- engem nem zavar a ribizli magja, de akit igen, az nyugodtan paszírozza át egy szűrőn turmixolás után.
Frissitő hatású, laktatós nyári reggeli. Ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki szereti a savanykásabb ízeket.

2011. június 14.

Reggeli pillanatképek a kertből

1 megjegyzés
Újabb képeket szeretnék megosztani veletek a kertünkről, amiket reggel fotóztam. Szépen fejlődik minden növény, nem győzök gyönyörködni bennük. Hétvégén nem voltam itthon, amikor hazaértem, elcsodálkoztam, mennyit fejlődtek a növények:)

Nemsokára pirosodni fog a paradicsom:

Petrezselyem és zeller:

Már van sok virág és néhány pici cukkini is:

Spenót:

Csicsóka:

Fűszernövények, mint bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, citromfű

Ribizli már megérett, lehet fogyasztani:

Még mindig gyönyörűen virágzik a kedvenc levendulám:

2011. június 13.

Cseresznye smoothie

0 megjegyzés
Jól el vagyunk látva cseresznyével, ugyanis a szomszédtól és unokatesoméktól is kapjuk a rengeteg friss vegyszermentes cseresznyét. Úgyhogy minden nap ez a reggelim: egy jó nagy marék friss cseresznye. Ezenkívül eszek még a nap folyamán almát, epret, néha banánt is. És rengeteg vizet iszom.
A cseresznyét nem is érdemes máshogy enni, csak úgy magában, jól megmosva:

Ma arra gondoltam reggel, mi lenne, ha a cseresznyét összeturmixolnám vizzel? Így még sosem próbáltam, hátha ízlene így is.

Hozzávalók:
- 500 g cseresznye, kimagozva 450 g
- egy kisebb fej saláta
- 4 dl víz

A cseresznyét megmostam, kimagoztam. A salátát is jó alaposan megmostam, majd a vízzel együtt jól összeturmixoltam. És már készen is van. Elkészítési idő: kb. 20-25 perc a magozás miatt.
Tipp:
- hamar megbarnul a turmix, ezért érdemes azonnal elfogyasztani
- a víz mennyisége függ attól, mennyire szeretnénk hígra vagy sűrűre az italt
- lehet hidegen is inni, aki úgy jobban szereti. Amikor elkészült, tegyük a hütőbe, aztán amikor már kellően hideg, vegyük ki és igyuk meg:)

Saláta azért került bele, mert egyrészt ételpárosítás szempontjából megfelel, másrészt nagyon egészséges így együtt, harmadrészt pedig még mindig kevés zöldet eszem, így valamelyest tudom pótolni a hiányt. Én nem éreztem ki belőle a zöldet, szóval nyugodtan tegyen bele mindenki.

Nekem nagyon ízlik így is a cseresznye, bár a színe lehet egy kicsit visszataszító. Egy hátránya van: a magozással sok idő elmegy.

2011. június 6.

Kapros borsóleves

3 megjegyzés
Megjutalmaztam magam ezzel az igazán egyszerű és finom levessel. A hétvégén elkezdtem kiszedni a borsót, mert már igencsak beérett, és nálunk a homokban ezt a hőséget nagyon nem szeretik a növények. A nagy munka közben jött ez a recept, melyet ebédre készítettem el magamnak.

A borsót akkor szeretem a legjobban, mikor kimegyek a kertbe, és csak úgy csipegetem:)
Bátorkodom javasolni, hogy mindenki egye csak magában a friss, zsenge borsót úgy, mintha mondjuk az epret enné. Hiszen így a legfinomabb.

De ha ennél többre vágyunk, akkor ajánlom mindenki figyelmébe a következő receptet, (mely nem illik bele a 811-be, most úgy gondoltam, a nagy munka közben megérdemlem. És amúgy is rengeteget eszem csak úgy magában.)

Hozzávaló:
- 200 g + 50 g friss borsó
- kis szelet avokádó
- kis csokor kapor a kertből
- tk. só
- víz

A 200 g borsót az avokádóval és a sóval annyi vízzel turmixoltam össze, hogy a kívánt sűrűséget elérjem. Ez kb. annyi víz volt, hogy ellepje a borsót. Egy tálba öntöttem. Az 50 g borsót beletettem, és a felaprított kaporral megszórtam. Azonnal fogyasztható. Elkészítési idő: kb. 5 perc.
A só tulajdonképpen nem is kell bele. De ha valaki szereti, akkor tegyen bele nyugodtan, sőt meg is lehet borsozni. Az avokádó csak azért került bele, hogy krémesebb levest kapjak.
Érdekes, idáig nem tartozott a kedvenc fűszerem közé a kapor, mert a tökfőzelék jut róla eszembe, (amit sikerült olyan szinten megutálnom, hogy már ránézni sem bírók...) Még a nyers tökfőzeléket nem próbáltam ki, talán majd egyszer. Viszont így borsóval igen jó párost alkot a kapor, tényleg érdemes kipróbálni.
Amikor kigondoltam a receptet, még olivaolaj is került bele. De aztán amikor eljutottam a leves elkészítéséhez, teljesen kimet a fejemből az olivaolaj. És örülök ennek, mert nekem egyáltalán nem hiányzott bele. Szóval aki úgy gondolja, tehet bele olivaolajat is. (Sőt ha egy fözőműsorban kéne elkészítenem, a tetejét is meglocsolnám vele díszitésként, ahogy szoktam látni a műsorokban...)
Friss, egészséges és tápláló, mely csupán néhány összetevőből áll. Ajánlom kipróbálásra.

Gyümölcsözik a kert

2 megjegyzés
Az a rengeteg borsó, amit ültettünk, már néhány napja beérett, így a hétvége elég nagy része azzal telt el, hogy kiszedtem a földből, leszedtem a terméseket, esténként pedig megpucoltam, hogy a mélyhűtőbe el tudjuk tenni. Annyi borsó terem nálunk, hogy a következő tavaszig kitart.
Még a földben

A borsó helyére paprika palánta került:

A meggy néhány nap múlva beérik. Még kicsi a fa, ezért csak pár szem meggy lesz az idén:(

A feketeszeder is szépen érik:

Már pirosodnak és sárgulnak ribizkebokrok:

A cukkini és a tök is szépen fejlődik. Nemsokára virágozni fognak.



Zöldbab

Kinyílt az imádott levendulám:)

És végül unokatesoméktól kaptunk egy nagy kosár friss finom cseresznyét:) Ma egy tányérnyi volt a reggelim. Recept csupán ennyi: a gyümölcsöket jó alaposan mossuk meg, majd kényelmesen elhelyezkedve fogyasszuk el úgy, hogy minden egyes gyümölcs zamatát élvezzük ki...:) IMÁDOM a cseresznyét! Vagy már említettem?:)

2011. június 1.

Potluck Pilisszentivánon

2 megjegyzés
Eddigi potluck beszámolóimból biztos kiderült mindenki számára, mennyire lelkes résztvevője vagyok ezeknek az összejöveteleknek. Ilyenkor személyesen találkozhatok Veletek, jókat beszélgetünk, finomabbnál finomabb ételeket kóstolhatunk meg. Én személy szerint mindig feltöltődöm plusz energiákkal.

Elhatároztuk Szamócával, hogy a júniusi potluckot mi szervezzük meg. Ebben a hónapban kívételesen nem Budapest ad helyszínt a batyusbálnak, hanem Budapest mellett Pilisszentiván község, ahol élünk. Csodás környezetben,  jó idő esetén a kertben friss, szabad levegőn tartjuk meg a potluckot.


MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődök a június 26-i batyusbálra!


Készítette: Pobori Csaba

Időpont: 2011. június 26. vasárnap, 15 órától
Helyszín: Pilisszentiváni plébánia 
Cím: 2084 Pilisszentiván, Szabadság út 89.
Megközelítés: 
- autóval parkolási lehetőség van. A főúton haladva amikor meglátjuk a községházát, az általános iskolát és a templomot egymás mellett, ott tudunk parkolni a főút mellett, vagy pedig a belső úton. A potluck helyszíne a plébánia épületében lesz, ami a templom mellett van. A templom és a plébánia között van egy kis út, ott kell feljönnünk a plébánia oldalához, ahol bejutunk a terembe.
- volánbusszal: Árpád hídi végállomásról indul a 830-as jelölésű busz, amivel Pilisszentivánon a Községháza nevű megállóban kell leszállnunk. 

Jelentkezés: nálam a pobori.zsofia@gmail.com email címen, vagy Szamócánál a vargane.s.timea@gmail.com email címen.

Belépő: 500 Ft + egy tál nyers étel.

Potluck szabályairól ezen a linken olvashatsz.

Egy korábbi potluckról készült kép kedvcsinálónak:
Szamócával sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődöt!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...