2011. április 27.

Narancsos rebarbara puding

1 megjegyzés
Kertünkben van néhány rebarbara (Rheum rhabarbarum) bokor, aminek nagyon örülök.
Az egyik rebarbara bokrunk
Levélnyele fogyasztható tavasszal, június végéig, de csak mértékkel! Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy már kora tavasszal megjelenik, így értékes vitaminokhoz jutunk. Vitaminok közül az A-, B1-, B2-, C-vitamin és niacin, míg az ásványi anyagok közül kiemelkedik a kalium, kalcium, foszfor, magnézium vas és szelén tartalma. Vizelethajtó, salaktalanító hatású, étvágyjavító. Jellegzetes savanykás, fanyar ízét a magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma határozza meg. Antrakinon-származékok is találhatóak a növény minden részében. Alacsony kalóriatartalmú: 100 g rebarbara csak 16 kilókalóriát tartalmaz.

A fogyasztható levélnyél
Még sosem ettem nyersen rebarbarát, itt volt az ideje, hogy így is kipróbáljam. Uzsonnára fogyasztottam az alábbi pudingot:


Hozzávaló:
- 2 rebarbaranyél
- 2 narancs
- szerecsendió
- 2 tk. méz

A rebarbarát és a narancsot meghámoztam. Egy rebarbarát és egy narancsot krémesre turmixoltam a mézzel és egy kevés reszelt szerecsendióval. A másik rebarbarát és narancsot pedig kockákra vágtam. A krémet kiöntöttem egy tányérra, és beleszórtam a felkockázott darabokat.









Nyersen sokkal finomabb és intenzívebb az íze. Először méz nélkül próbáltam ki, de úgy nagyon fanyarnak találtam. Ha sztíviával készítjük el, akkor egy igen kalóriaszegény édességet kapunk, ami kíváló fogyokúrához vagy böjthöz.
Ez az édesség nem felel meg a 811-nek, mert édesítőszert és fűszert is tartalmaz.


Ajánlom mindenkinek, hogy kóstolja meg ezt a kíváló növényt. Bár fanyar ízét nem mindenki szereti, édesítőszerekkel lehet élvezetesebbé tenni fogyasztását. Nem szabad sokat és minden nap enni a rebarbarát.

Csak röviden az Ünnepről: csináltam magamnak salátát, amit krumplival ettem vasárnap ebédre. Hétfőt mindig a rokonsággal töltjük vidéken, ahol nem éppen zsírszegényen főznek. de sikerült megúsznom az evést, így csak gyümölcsöket ettem aznap. Maga az Ünnep kellemesen telt, sok nevetéssel és játékkal.

2011. április 20.

Banán - zeller turmix

5 megjegyzés
Mai reggelim egy isteni turmix volt, amit már régen meg akartam csinálni. Nem az én receptem, hanem Dr. Graham: 80/10/10 könyvében olvasható az ajánlott napi étrenden belül. Továbbra is igyekszem betartani a 811-et, legfőképpen az ételpárosításokra figyelek oda.

Lássuk a turmix receptjét:

Hozzávaló:
- 3 banán (280 gramm)
- kis darab zeller (37 gramm)
- víz

Először is lemértem a banánt és a zellert, mert pontosan akartam követni a receptet. Graham nagyobb mennyiséget ír, azonban nekem az sok lett volna, ezért arányosan lecsökkentettem a mennyiséget. A zellert kis kockákra vágtam, és a banánt is nagyobb darabokra, hogy könnyebb legyen összeturmixolni. Annyi vízet adtam hozzá (kb 3-4 dl), hogy elég folyós lét kapjak ahhoz, hogy tudjam inni. Természetesen mindenki annyi vizet ad hozzá, amennyit jónak lát.









A végeredmény egy roppant izgalmas turmix lett, elvégre a banán és a zeller is egy elég karakteres növény. Felmerülhet a kérdés: a zellert és a banánt miért kevertem össze? Hiszen a zeller zöldség, a banán pedig gyümölcs, ráadásul egy édes gyümölcs, amik Graham elmélete szerint nem keverendőek. Őszintén szólva nem tudok rá választ adni, én csak követtem a könyvben leírtakat.


Izgalmas ízkombinációt ad ez a turmix, ajánlom kipróbálásra! Nekem nagyon bevált, máskor is el fogom készíteni. Nagyon tartalmas, ezt a majdnem 1 liternyi mennyiséget elég lassan kortyolgattam el. Garantáltan nem lesz éhes az ember néhány óráig, annyira laktatós.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom:)

2011. április 17.

40. nap a 811 szerint

2 megjegyzés
Elérkezett az utolsó böjti nap. Szamócával úgy döntöttünk, kellően megünnepeljük ezt a napot, ezért részt vettünk egy teljesítméytúrán. A táv 26 km-es volt, a szintkülönbség pedig 1100 m, amit becsületesen végig is csináltunk.
Szamóca már több ilyen túrán is részt vett az elmúlt évek során, hosszabb távokon is ment már, nekem viszont ez volt az első ilyen teljesítménytúrám. Ennyit még sosem kirándultam egyszerre. Ezért nagyon lelkes voltam, és nagyon vártam már ezt a napot!


Reggel ittam kb fél dl búzafűlevet, a táskámba pedig csomagoltam 4 narancsot, 2 nagy almát és 3 banánt. Először megettem a 3 banánt, aztán később egy almát. Fél távnál egy kicsit megpihentünk, akkor megettem 2 narancsot és egy fél almát. Ellenőrzőpontoknál kaptunk nápolyit és csokit, azt is megettem.


A túra vége felé már nagyon fájtak a térdeim és mindkét talpam. Nagyon élveztem végig a túrát, egész jó tempoban tudtunk haladni. A végén megkaptuk az emléklapot és egy kitűzőt is:)
Lesz a közeljövőben még néhány teljesítménytúra itt a környéken, ha ráérünk mind a ketten, mindenképpen elmegyünk rá:)

A nap többi részét pihenéssel töltöttem, már nem igazán tudtam megmozdulni otthon:) Ettem laska gombát krumplival, és egy szelet gesztenyés tortát.

Jövőről:
Mindenképpen folytatni fogom ezt az irányt, mert nekem nagyon bevált. Föleg úgy, hogy most már jön a friss gyümölcsök szezonja. Az az igazság, hogy elég nehéz helyzetben voltunk, mert csak nagyon kevés gyümölcs állt a rendelkezésünkre, föleg távoli országból érkezettek, ami eléggé lecsökkentette a lehetőségeinket. Talán a legrosszabb időpontban kezdtük el a kísérletet. De nem baj, mert így is átéreztük pozítiv hatásait. Küszködünk még mind a ketten az átállás nehézségeivel, ugyanis meg kell tanulni mennyiségi gyümölcsöt fogyasztani. Remélem egyre könnyebb lesz a dolgunk, és eljön az az idő, amikor elmondhatom már, szinte 100%-ban 811 szerint étkezem!

Úgy döntöttem, ezentúl nem napi lebontásban fogom leírni, miket eszek egy nap, hanem ahogy jön majd, de hetente mindenképpen fogok egy összefoglalót írni.

Jól érzem magam, és úgy gondolom ez az, ami nekem a legjobb.

2011. április 16.

34. naptól a 39.napig a 811 szerint

3 megjegyzés
Vagyok, nem tűntem el... Engedjétek meg, kedves olvasóim, hogy ezt a hetet egy bejegyzésben foglaljam össze: egyrészt mert minden napom ugyanúgy telt, másrészt pedig nem rendelkezem végtelen idővel... Tudom, megígértem, hogy naponként írom le, mit mikor és mennyit eszem, de most tényleg egy egyhangú hetem volt étkezés szempontjából. A másik ok, amiért pedig elmaradtak a bejegyzések az az, hogy már egy ideje nincs nálam a laptopom, más gépéről pedig nem szeretek írni, meg a képek is a gépemen vannak, szóval nem egyszerű a helyzetem:)

A héten a következőket ettem:

- búzafűlé reggel, kb fél dl mennyiségben (kivéve szerdán és pénteken)

Reggeli: (8 órakor)
- 3 banán

Ebéd: (fél 12)
- 3 körte vagy alma

Vacsora: (3 órakor)
- felváltva főtt krumplit vagy tepsiben sült krumplit salátával

- később egy kis napraforgómagot ettem

A héten minden nap fél 5-kor keltem, és estére eléggé el is fáradtam. Most egy stresszes időszakom van sajnos. A héten eléggé éhes voltam, a délelőtti gyümölcs nem volt elég, ezért elég hamar megéheztem délután, ezért ezek a korai vacsorák. Azt vettem észre, hogy többet ettem a krumpliból ezen a héten, mint a múlt héten. Sajnos minden nap becsúszott egy kis csoki is. Egyszóval a gyümölcsök ezen a héten egy kicsit háttérbe szorultak...

Sokkal több gyümölcsöt kellett volna fogyasztanom, hogy ne legyek ennyire éhes már délután, de sajnos még mindig nem tudok több gyümölcsöt enni. Őszintén szólva jól esett egy kicsit nehezebb ételt is enni ebben a nehezebb időszakban. Az lenne a jó, hogy amikor megéhezem, akkor gyümölcsöt egyet. Viszont ebben az esetben akkor szinte egész nap csak ennék megállás nélkül. Az ugye meg nem a legjobb dolog emésztés szempontjából.

Keddi edzést leszámítva nem sportoltam a héten. Szerdán tettem még meg egy 5 km-es sétát.
Sajnos ez a hét nem a legszerencsésebb módon zajlott a 811 szerint, amit nagyon sajnálok. Lehetett volna jobb is...

Holnap lesz a 40. napunk, vagyis elvileg ennek a próbaidőszaknak a vége. Hogy mi lesz ezután, arról majd később mesélek.
A 40. napot kellően megünnepeljük. Hogy mivel, arról is majd később számolok be:)

2011. április 10.

33. nap a 811 szerint

1 megjegyzés
Ma már sokkal jobb volt a reggelem, mint az előző néhány napban. Kipihenten, és végre nem nyűgösen keltem. Viszont elég egyhangú voltam egész nap.

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (8 órakor)
- saláta (3 narancs és 1 alma felkockázva, fél citrom leve)

Ebéd: (fél 1)
- zöldség leves, tepsiben sült krumpli, medvehagymás-juhtúrós rétes

Uzsonna:
- meggyes rétes

Vacsora: (8 órakor)
- 1 szelet gesztenyés torta

Azt figyeltem meg, hogy hétvégenként sokkal nehezebben tudom betartani a 811-et. Ilyenkor mindig együtt van a család, és még szivesebben eszem ugyanazt velük, minthogy csináljak magamnak valami gyümölcsös levest vagy salátát. Azért remélem egyszer majd eljutok arra a pontra, amikor ez már nem fog gondot jelenteni.

Amint látszik, ma csak reggel ettem gyümölcsöt, utána mindenféle nem nyers kaját. Abban a pillanatban, amikor eszek, nem érzem rosszul magam, viszont nem sokkal utána már minden bajom van. Föleg a pocimnak. Na ilyenkor mindig elhatározom, hogy nem csábulok el többé.

Mostanában, amikor eszem gyümölcsöt, utána mindig elkezdek nagyon fázni. Ezt föleg a narancs után érzem. Igazából már nagyon vágyodom a friss hazai gyümölcsök után...

Szamóca bejegyzése a 33. napról -ITT- olvasható.

2011. április 9.

32. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Továbbra is nyűgösen ébredtem, és nagyon fáradt voltam egész délelőtt. Szerintem sokat segítene rajtam, ha tudnék inni búzafűlevet. Csak most éppen nő, talán majd hétfőn tudok belőle csinálni levet.

Ma a következőket ettem:

Ebéd: (fél 1)
- saláta (3 narancs, 4 kiwi, fél grapefruit, 4 saláta levél felkockázva)

Uzsonna: (fél 3)
- 4 banán

Vacsora: (7 órakor)
- napraforgómag

Délelőtt továbbra sem voltam éhes, ezért ma kihagytam a reggelit. A délelőtti nyűgösség a délután folyamán kezdett elmúlni, aztán estére egész jó kedvem lett.

Reggel egy keveset kirándultam Szamócával, de egyikünk sem volt valami jó állapotban. Nem is bírtunk volna többet sétálni, mint amennyit megtettünk. Pedig a következő hét végére nagyon össze kell magunkat szedni, és meg kell erősödnünk, mert hosszú túrára készülünk. De erről majd később.

Egy kicsit megfáztam pénteken kirándulás közben. A szél sajnos még mindig nagyon fúj, ilyenkor semmi kedvem sincs kimenni a levegőre.

Szamóca bejegyzése a 32. napról -ITT- olvasható.

Medvehagyma elrakási tippek

1 megjegyzés
Nagyon sok medvehagymát szedtünk hétvégén, amit igen nehéz néhány nap alatt elfogyasztani. Ezért elrakjuk, hogy később is élvezhetni tudjuk finom ízét. Tavaj csak egyféleképpen tettük el, mégpedig bezacskózva adagonként a mélyhűtőbe. Ebből anyukám mindig levest készített.

Idén háromféleképpen tettük el:
1. Adagonként bezacskózva, a mélyhűtőben elhelyezve. Ezt nyersen nagyon már nem lehet enni, csak főzni lehet belőle. Nem szükséges feldarabolni, mert a mélyhűtőből kivéve össze lehet majd törni kisebb darabokra.

2. Besózva, üvegekbe téve. A leveleket ledaráltuk, majd egy kg péphez 17 dkg himalájai sót tettünk. Jól összekevertük, és üvegekbe tettük. Ezt lehet használni akár ételek ízesítésérre is, só helyett, vagy amelyik ételbe kell fokhagyma, ahelyett is.

3. Olivaolajban eltéve. A hagymát apró darabokra vágtuk, egy üvegbe tettük, amibe olivaolajat öntöttünk. Néhány hét után ki lehet venni a hagymát, és az olajat lehet használni. Ez azonban nem áll el sokáig. Salátára kitűnő ízesített olaj.

A következőképpen lehet még eltenni: (ezek a receptek nem felelnek meg a nyers ételeknek. Azért teszem közzé, mert ötletként kitűnőek. Forrás: Praktika újság)
- ecetben: csíkokra vágott medvehagyma leveleket fehérborecetbe tesszük, és hűvös helyen néhány hét alatt megérleljük.
- krémsajttal: finomra vágott medvehagymalevelet, borsot, és kevés csilipelyhet keverünk a krémsajtba.
- pestóként: medvehagymalevelet, mandulát, olívaolajat és parmezán sajtot jól összeturmixoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük.
- mogyoróvajkrémmel: sózott mogyoróvajba tegyünk apróra vágott medvehagymalevelet.

2011. április 8.

31. nap a 811 szerint

1 megjegyzés
Ma nagyon fáradtan ébredtem, és nyűgösen. A pocim nagyon tele volt még mindig, egyáltalán nem voltam éhes, mégis reggeliztem.

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (8 órakor)
- 3 banán

- 1 alma fél 11-kor

Ebéd: (1 órakor)
- ananászos saláta (fél ananász és másfél körte felkockázva, fél ananász és fél körte kevés vízzel jól összeturmixolva)

Vacsora: (6 órakor)
- saláta tepsiben sült burgonyával (saláta: egy csokor medvehagyma, 4 saláta levél és fél pritamin paprika felkockázva)

Reggeliztem 3 banánt annak ellenére, hogy egyáltalán nem voltam éhes. Talán azért ettem, mert nem akartam felborítani a szokásos étkezési időpontomat. Délben sem voltam különösebben éhes, mégis megcsináltam magamnak ezt a nagy adag ananászos salátát. Vacsoránál továbbra sem voltam éhes, mégis ettem jó sok tepsiben sült krumplit salátával. Csipegettem még ezt azt is, szóval ma nagyon rosszul csináltam.

Ez azért volt, mert nagyon nyűgös és fáradt voltam egész nap. Azt hiszem teljesen kimerültem. Nagyon sokat sportoltam a héten, miden nap, amit nem szabad. Fáj mindenem, főleg a vállam.
Túlettem magam, az sem segít rajtam. Azt hiszem hanyagolnom kell most a tepsiben sült krumplit, mert bár nagyon kevés olajon sütöm meg, mégis nagyon nehéz most a gyomromnak.

Úgy volt, hogy Szamócával egy jó nagyot kirándulunk ma a hegyekben, de nem jutottunk sokáig. Elmentünk a kedvenc hegyünkre, ott leültünk, és utána nem bírtunk tovább sétálni. Szamóca sem volt valami jó állapotban, meg én sem. A szél is iszonyatosan fújt, főleg ott fenn a hegyen. Hát ez egy ilyen nap volt.

Szamóca bejegyzése a 31. napról -ITT- olvasható.

2011. április 7.

30. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Szokásos ébredésem volt ma is. Mostanában nem is a reggelekkel vannak a problémáim, hanem az estékkel, ugyanis nagyon hamar elfáradok, újra.

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (fél 11)
- saláta (3 narancs, 2 kiwi, fél grapefruit, 4 saláta levél)
Ebéd: (fél 12)
- 4 banán

Vacsora: (6 órakor)
- saláta tepsiben sült bugonyával (saláta: 2 paradicsom, 1 étkezési paprika, fél pritamin paprika, uborka, 4 saláta levél, egy csokor medvehagyma felkockázva, pici olivaolaj és só)

Ma nagyon nagyon éhes voltam egész nap! Reggel elmentünk Szamócával edzeni, mégpedig most a spinninget próbáltuk ki. Már 5 perc után izzadtam! Nagyon elfáradtam a végére, nem is gondoltam volna, hogy ez egy ilyen izzasztó sport lesz! Előtte nem ettem semmit, utána viszont nagyon éhes lettem, és valami lédús dolgot kivántam meg, ezért csináltam ezt a citrusos nagy adag salátát.
Egyébként nekem a spinning mint sport nem jött be. Esetleg télen, amikor nem lehet kinn biciklizni, de ilyenkor? Olyan szép idő van mostanában, ráadásul itt elég sok meredek út van, ahol bőven ki lehet fáradni. Szóval erre biztosan nem fogok többet elmenni. Nem nekem való.

Hamar megéheztem, ezért ilyen korai az ebéd. Estére megint jó éhes lettem, valami tartalmasabbra vágytam, mint egy sima saláta, mert azért jó sokat izzadtam ma, ezért csináltam magamnak tepsiben sült krumplit. Tudom, nem a legjobb dolog, viszont most megint nagyon kívánom a krumplit, és nagyon laktató.

Bár ne ettem volna krumplit! Jó nagy adagot megettem, mert nagyon éhes voltam, utána viszont szegény pocim nagyon nem érezte jól magát! Rosszul is aludtam, meg nem is eleget. Amúgy is a mai napom nagyon nyűgös volt, meg sokat idegeskedem mostanában.

Szamóca bejegyzése a 30. napról -ITT- olvasható.

2011. április 6.

29. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Napról napra egyre könnyebb megint felkelnem, és mosolygós az ébredésem is, ami egész nap majdnem kitart:) Ha felidegesítenek, már azt is sokkal nyugodtabban kezelem, nem úgy, mint régen, amikor egyből dühbe gurultam.

Ma a következőket ettem:

- búzafűlé reggel, kb fél dl mennyiségben

Reggeli: (fél 9)
- narancsos turmix, 1 liter mennyiségben (3 narancs és 1 alma kb 3 dl vízzel összeturmixolva)

Ebéd: (fél 12)
- Körtés almaleves (2 körte, 2 alma)

- 3 db kisebb banán

Vacsora: (3 órakor)
- saláta (2 paradicsom, fél pritamin paprika, uborka, medvehagyma, 2 retek, saláta levél, pici só, pár csepp olivaolaj)

Nagyon hamar megéheztem délután, ezért gyorsan összedobtam ezt a salátát. Utána este 6-kor ettem még 1 db főtt krumplit. Bár a só és az olaj nem megengedett a 811-ben, én mégis most úgy döntöttem, hogy megszegem ezt a szabályt, mert szerintem így a legfinomabb a saláta. Az átállás időszakában úgy gondolom ennyi belefér még.

Ma szintén kirándultam Szamócával, itt a környező hegyeken. Újabb és újabb helyeket fedezünk fel, amit idáig még soha nem láttunk, pedig itt lakunk mellette:) Pontosan nem tudjuk, hogy mennyit kirándultunk ma, én kb olyan 7 km-re tippelem. Szerintem azért lettem olyan hamar éhes délután, mert a sok sétától nagyon megéheztem, és az ebéd ezek szerint még nem volt elég.

Szamóca bejegyzése a 29. napról -ITT- olvasható.

Körtés almaleves

0 megjegyzés
Egy újabb egyszerű leves következik, csupán két hozzávalóból áll. Szeretem az ilyen könnyű leveseket, mert egyrészt nagyon hamar elkészül, másrészt roppant finom is, és nem utolsó sorban nagyon egészséges is. Íme a recept:


Hozzávaló:
- 2 alma
- 2 körte
- víz

Nekem nagyon bejönnek ezek az egyszerű levesek, nagyon szeretem őket. Minél kevesebb összetevőből áll, annál finomabb. Nekem nem hiányzik belőle az édesítőszer, sem semmilyen más fűszer (pl. fahéj, gyömbér, stb.), de aki úgy szereti, az nyugodtan tehet bele.
Jó étvágyat!

Medvehagymát szedtem

3 megjegyzés
Medvehagyma... medve és hagyma két csodás magyar szó összetételéből áll. Azt már említettem, hogy a hagymafélék a második helyen állnak kedvenc zöldségeim között, a paradicsom után. De azt még nem árultam el, hogy a kedvenc állatom a maci!!! Szóval külön-külön is imádom a medve-hagymát, és egybeírva is:)


Szombaton elmentünk szedni a pusztamaróti erdőbe, most először. Már egy régi vágyam volt, csak idáig nem tudtuk, itt a környéken hol lehet szedni. Nagyon sokan voltak, de szerencsére annál is több medvehagyma volt:)
Csodás látvány volt! Enyhe hagyma szagot azért lehetett érezni, de az sosem baj:) Még nem virágzott, szép zsenge leveleket tudtunk szedni. Szeretnék elmenni az idén még egyszer oda. Bár most jó sokat szedtünk, de nagyon szereti mindenki, úgyhogy el fog fogyni:)


A medvehagyma elnevezése német eredetű, jelentése onnan ered, hogy amikor a medvék kibújnak a barlangjukból téli álmuk után, ez az első táplálékuk.

A medvehagyma (Allium ursinum) a Hagymafélék családjába tartozik. Hívják még így is: erdei fokhagyma, cigány- vagy boszorkányhagyma. Népi elnevezése lehet még a sásihagyma, poszhagyma.


Felsorolás szinten a következő gyógyereje ismert a medvehagymának: étvágyjavító; gyomor- bélpanaszok ellen, szélhajtó; gyomor- béltisztitó, fertőtlenítő; hasmenés ellen; bélféregűző; szívzavarok csökkentője; koleszterinszint csökkentő; reumás panaszokat enyhíti; vese, vér és hólyagtisztító; salakanyagok ürítését segíti; memóriafrissitő; magas vérnyomást csökkentő; stresszoldó; csökkenti az alkoholéhséget; szervezet ólommentesítője.

A medvehagymát nem csak sütéshez-főzéshez (leves, palacsinta, mártás, húsos ételek tölteléke, tea, sós sütemények, stb.) használják, hanem kecskesajtot is ízesítenek vele, valamint virágzás idején a méhek készítenek nekünk mézet is, ami sajnos nagyon ritka, és nem minden évben készül.
Gyógynövényboltokban lehet kapni tinktúrában, kapszulában és olaj formájában is.
Megszárítva is kapható, mint zöld fűszer.


De én azt mondom, hogy nyersen a legfinomabb! Így fogyassza mindenki, lehetőleg minél többet ebben a néhány hétben, amig van.

Ajánló: következő hétvégén lesz Orfűn medvehagymafesztivál, program -ITT-. Orfűn és környékén található meg Mo. legnagyobb medvehagyma lelőhelye.

(Forrás: Orfűi medvehagyma kincseskönyv, Szamárfül kiadó)

2011. április 5.

28. nap a 811 szerint

2 megjegyzés
Ma megint jó korán keltem, hiába, ha sok a tennivaló, akkor csinálni kell. Egész jól vagyok mostanában, a teherbirásom is sokkal nagyobb, mint volt idáig.

Ma a következőket ettem:

- búzafűlé reggel, kb. fél dl mennyiségben

Reggeli: (9 órakor)
- kiwis narancssaláta (2 kiwi és 3 narancs felkockázva, fél citrom levével meglocsolva)

Ebéd: (12 és 1 óra között)
- körtés banánsaláta (2 körte, 2 banán, 2 alma)

Vacsora: (fél 5)
- saláta (1 paradicsom és néhány medvehagyma levél felkockázva)

Délben a körtés banánsaláta nagyon nagy adag lett, 1 órán át ettem, szép lassan. Szeretném növelni a gyümölcsök fogyasztását, a bevitt kalóriamennyiség miatt. Az a baj, hogy egyszerre még nem tudok megenni annyi gyümölcsöt.
Estére már nem is voltam nagyon éhes, meg edzés előtt sem akartam sokat enni, ezért ez a könnyű vacsora.

Szerencsére olyan a környezetem, akik elfogadják azt, amit csinálok. Amikor párom meséli el ismerőseinek, hogy mit csinálok, nem tudok mást csinálni, csak mosolyogni magamban:) Igen, nagyon jól esik, és nagyon jó érzés ezt átélni! Sokkal könnyebb helyzetben vagyok, mint egyes blogírok. Engem senki nem néz hülyének emiatt, nem kapom a megaláztatásokat. Csak a biztatásokat!
Kapom mindig az emaileket, hogy jó ez amit csinálok, tartsak ki, stb. Nagyon jól esik ilyen üzeneteket olvasni, mert mindig ad egy újabb lendületet. Köszönöm NEKTEK, kedves olvasóim!

Szamóca bejegyzése a 28. napról -ITT- olvasható.

Körtés banánsaláta

0 megjegyzés
Találtam a boltban finom vilmos körtét, ráadásul nem is volt olyan drága, ezért semmiképpen nem hagyhattam ott:) Örülök, mert ezáltal kiegészült még egy fajta gyümölccsel az étkezésem. Nem azt mondom, hogy unom már a narancs-kiwi-banán-alma négyest, mert szó sincs róla, csak vitaminforrás szempontjából így egy kicsit egyhagú már. De nemsokára teli lesz a piac friss gyümölcsökkel, szóval már nem kell sokáig kihúznom ezt a holtszezont.

Ma a következő salátát ebédeltem:

Hozzávaló:
- 2 banán
- 2 körte
- 2 alma

Két körtét, egy almát és egy banánt felkockáztam, és egy nagy tálba tettem. Egy almát és egy banánt vízzel jól összeturmixoltam, majd ráöntöttem a felkockázott gyümölcsökre. Jól összekevertem. Elkészítési idő: kb. 10 perc.









Jó sok lett, egy órán keresztül ettem. De muszáj növelnem a napi gyümölcsadagomat, mert nagyon nagyon keveset eszem. Roppant finomra sikeredett. Mondjuk nekem egy kicsit édes volt, de annyi baj legyen:)


Be kell vallanom, nem tudom eldönteni, hogy a körte édes vagy savas gyümölcs-e... Ha édes, akkor jó, ha nem akkor ételtársítás szempontjából nem megfelelő. Az én pocim nem érzékeli ezeket, semmi bajom nem volt utána. Viszont nagyon nagyon jól laktam:)

2011. április 4.

27. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Ma megint jó korán keltem (fél 5). Nagyon sok dolog összesűrűsödött most az életemben, ahhoz hogy behozzam a lemaradásaimat, kénytelen vagyok kevesebbet aludni. De ez egyáltalán nem baj, mert egyrészt sosem voltam egy nagy alvó, most meg pláne nem, másrészt meg ilyen étkezés mellett sok energia van bennem, amit alvással nem lehet levezetni:)

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (fél 9)
- 3 banán

Ebéd: (12 órakor)
- 1 szelet vajas kenyér medvehagymával

Uzsonna: (4 órakor)
- 2 körte

Vacsora: (fél 7)
- 2 főtt krumpli medvehagyma salátával (medvehagyma darabokra vágva, citromlével és olivaolajjal meglocsolva)

Ma egy rohanos napom volt, nem igazán volt időm enni. Délben annyi időm sem volt, hogy megpucoljak néhány narancsot vagy kiwit, csak arra volt időm, hogy egy szelet kenyeret gyorsan megkenjek, rápakoljak 2 medvehagymát, aztán menés közben megegyem. Nem a legegészségesebb dolog menet közben enni, de most nem volt más választásom.

Estefelé nagyon beborult az ég, és nagyon fáztam, meg egy kicsit el is áztam. Este ahhoz volt kedvem, hogy egyek egy kis meleg főtt krumplit.

Elfogyott a zöldem, a kertben pedig nem találkoztam semmi ehető gyommal. Úgyhogy ma megint kimaradt a zöld levél az étkezésemből. Na nem baj, mert most úgy is hadilábon állok vele, megint.
Tényleg nem tudom mi az oka ennek. Néhány napig tudom enni, ízlik is valamennyire, aztán néhány napig pedig rá sem bírok nézni. Pedig igyekszem változatosan enni, szándékosan veszek egyszer rukkolát, máskor szárzellert, vagy fodros salátát, stb. Az ehető gyomoktól még mindig tartozkodom egy kicsit, mert nekem azok gyomok, amiket írtani kell a kertből, nem pedig finom eledel. Ezen a hozzáálláson is próbálok változtatni, csak lassan megy. Augusztusban csináltam egyszer csalánból zöld turmixot, meg egyszer tyúkhúrból is, de egyik sem ízlett.

Szamóca bejegyzése a 27. napról -ITT- olvasható.

2011. április 3.

26. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Ma jó korán keltem (fél 6), frissen, kipihenten. Míg a többiek aludtak, addig én mosogattam, takarítottam, meg mindenfélét csináltam. Normális vagyok, hogy vasárnap hajnalban ilyeneket csinálok?! Szerintem nem:)

Ma a következőket ettem:

- búzafűlé reggel, kb fél dl mennyiségben

Reggeli: (8 órakor)
- 5 narancs

Ebéd: (2 órakor)
- zöldség leves, tepsiben sült krumpli medvehagyma salátával

vacsora: (7 órakor)
- medvehagymás uborkasaláta (12 medvehagyma levél, 1 alma, fél kigyóuborka)

Búzafűlevet már régen ittam, és a zöld leveleket is hanyagolom mostanában. Sajnos sokszor nagyon nehezen veszem rá magam, hogy egyek zöldet. A zöld színt sem szeretem, meg sokszor nem is ízlik... szóval minden bajom van a zöldekkel. Pedig tudom, hogy nagyon egészséges!
Azt figyeltem meg, hogy amelyik napokon iszok búzafűlevet, azokon a napokon sokkal jobban vagyok.

Ma nem azért ebédeltem főtt-sült ételeket, mert megkivántam, hanem azért, mert muszáj volt. Az a baj, hogy ha már eszem főttet, utána gyümölcsöt már egyáltalán nem tudok enni, és zöldségeket sem nagyon. De ma muszáj volt egy salátát vacsoráznom, hogy egy napon belül ne lépjem túl az egyszeri főtt étkezést.

Még azt a bajomat nem írtam le (valahogy mindig kimegy a fejemből...), hogy a mandulám kiskorom óta nagyobb mint kellene hogy legyen, elfoglalja a fél nyelőcsövemet, ezért nagyobb darabokat nem is tudnék lenyelni. Elég sokszor érzem is, hogy útban van. Úgy volt, hogy kiveszik, csak én nem engedtem meg (kb 4 évesen). Azt szeretném csak mondani, hogy egyenlőre a mandulám állapota változatlan. Szeretném, ha normális lenne. Ezt is figyelni fogom magamon.

Szamóca bejegyzése a 26. napról -ITT- olvasható.

Medvehagymás uborka saláta

2 megjegyzés
Úgy terveztem, hogy ma vacsorára uborkasalátát készítek magamnak. Azonban szombaton szedtünk jó sok medvehagymát, ezért ezt is bele akartam csempészti a salátába. Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha almából csinálnék az uborkára és a medvehagymára egy öntetet? Íme a recept:


Hozzávaló:
- 1 alma
- fél kigyóuborka
- 12 medvehagyma levél

A medvehagyma leveleket, a kigyóuborka nagy részét és egy fél almát felkockáztam, majd egy tálba tettem, és jól összekevertem őket. Az alma másik felét egy kis darab uborkával kevés vízzel jól összeturmixoltam, majd ráöntöttem a felkockázott darabokra. Jól összekevertem az öntettel is, és már fogyasztható is. Az elkészítési idő: kb. 5 perc.









Uborka és alma együtt??? Igen, nekem is eszembe jutott, de szerencsére gyorsan cselekedtem, még mielőtt átgondoltam volna ezt a dolgot. Mert nagyon jó lett!!! Tulajdonképpen azért megy össze, mert az alma egy savas gyümölcs, ráadásul mindenhez megy, az uborka pedig egy zöldséggyümölcs, vagy ha jobban tetszik botanikai értelemben gyümölcs, vagyis a gyümölcsökkel fogyasztható együtt. Szóval ételtársítás szempontjából teljes mértékben megfelelő. Az már más kérdés, hogy a medvehagyma zöldség (hagymafélék családjába tartozik), vagyis elvileg nem keverhettem volna bele, de zöld levél, gondoltam nem lesz bajom tőle. Nem is lett. Először egy kicsit fura volt, de aztán ízlett.


Megjegyzésem: mehetett volna bele még több alma, fele-fele arányban az uborkával, mert így egy kicsit hangsúlyban volt az uborka.

Tipp: szerintem lehet csíkokra vágva is elkészíteni, nem csak kockázva.

2011. április 2.

25. nap a 811 szerint

6 megjegyzés
Ma egész vidáman ébredtem, frissen, izomláz nélkül. Már nagyon vártam ezt a napot, ugyanis medvehagymát mentünk szedni, végre! Még sosem voltam szedni (vagyis de, még az egyik osztálykiránduláson Pénzesgyörgy mellett, amit el is raktunk üvegekben ledarálva, jó sósan. Amikor hazahoztam, és megkóstolta anyukám, kiöntötte, annyira borzalmassan sós volt...). De ez már jó régen volt.

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (9 órakor)
- 5 narancs

Ebéd: (2 órakor)
- 2 banán

Vcsora: (4 órakor)
- Szamóca paradicsomsalátája zöldekkel

A mai paradicsomsaláta sajnos nem ízlett, mert nem volt olyan lédús a paradicsom, és olyan semmilyen íze volt. Ezért muszáj volt este valami édeset ennem: volt itthon palacsinta, így abból ettem...

Az elmúlt néhány napban amint olvashattátok, ettem főtt ételt, ami az újabb mélypontomnak köszönhető. Nagyon éhes voltam mindig, és gyenge, hogy engedtem a csábításnak. Na ennek köszönhetően sajnos olyan dolgokat veszek észre magamon, amit már szeretnék nagyon elfelejteni. Vagyis előjöttek az allergiás tünetek: szemviszketés, piros szemek amikor reggel felébredek, orrfújás. Újra be van gyulladva a középfülem, ami már kb fél éve gyulladt, és csak azért sem akar elmúlni. De most, hogy csinálom ezt a 811-et, elmúlt. Erre most megint előjött.
Tegnap, amikor megettem a főtt tojást, nagyon elkezdett viszketni a szemem. A melegszendvics, palacsinta után olyan volt a gyomrom, mintha egy nagy gombóc lenne.
Pedig idáig semmi bajom sem volt ezektől a dolgoktól, akkor most miért??
Tanulság: nem szabad elgyengülnöm, hanem igenis ki kell tartanom amellett, ami mellett elhatároztam magam, mert ha ilyen jól érzem magam tőle, akkor miért akarom elrontani ilyen hülyeségekkel? Csak magamnak ártok vele, senki másnak.

Nem szeretnék semmit sem elhalgatni előletek, ezért írok le mindent. Mert tulajdonképpen ez egy napló, amit most egyenlőre 40 napig csinálok. Ha elhalgatnám előletek ezeket a kilengéseket, akkor nem lenne hiteles (meg amúgy sem gondolnám, hogy bárki elhinné nekem: végigcsináltam tiszteséggel a 40 napot). Ez így jó, így lesz tanulságos nekem is a későbbiekben. Minden kezdet nehéz, ezzel biztatom magam.

Szamóca bejegyzése a 25. napról -ITT- olvasható.

2011. április 1.

24. nap a 811 szerint

0 megjegyzés
Egész könnyedén keltem ma, de amikor megláttam, hogy esik az eső... elment a kedvem a mai naptól. Pedig annyi mindent lehetne kinnt csinálni! Amikor ráérnék, akkor bezzeg rossz idő van.

Ma a következőket ettem:

Reggeli: (8 órakor)
- 3 narancs, 2 kiwi

Ebéd: (12 órakor)
- 1 banán

- 2 db főtt tojás 1 szelet piritóssal

Elég érdekesen alakult a mai napom étkezés szempontjából. Reggel megettem a szokásos 5 narancsomat. Aztán délben már éhes voltam. Úgy volt, hogy banánt ebédelek, de elég zöldeket kaptam, így ugyan bár egyet megettem, de több nem ment le a torkomon. Viszont még mindig nagyon éhes voltam, ezért csináltam magamnak gyorsan 2 főtt tojást. Korábban nagyon szerettem, de most nagyon nem esett jól ez sem. Mindenesetre jól laktam.

Este kipróbáltunk Szamócával egy számunkra ismeretlen sportot, az itense-t. A zumba bár jó volt, nekem nagyon kevés volt, egyáltalán nem izzadtam meg. Ezért elhatároztuk, körbenézünk a környéken, milyen sportolási lehetőségek vannak még. Így akadtunk rá az egyik testkovács klubban az itense-re, ami tulajdonképpen egy mix, mindenből egy kevés. Egyszerű koreográfia, de annál intenzívebb mozgás. Nekem nagyon bevált, most sikerült először rendesen megizzadnom. Sajnos tudatosult bennem edzés közben, hogy semmi hasizmom nincs:) Na nem baj, majd teszünk róla, hogy legyen:) Hazafelé pedig jól esett egy kis futás.

Edzés után nem voltam már éhes, így a mai étkezésem ilyen kevésre sikeredett.

Szamóca bejegyzése a 24. napról -ITT- olvasható.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...