2011. április 20.

Banán - zeller turmix

Mai reggelim egy isteni turmix volt, amit már régen meg akartam csinálni. Nem az én receptem, hanem Dr. Graham: 80/10/10 könyvében olvasható az ajánlott napi étrenden belül. Továbbra is igyekszem betartani a 811-et, legfőképpen az ételpárosításokra figyelek oda.

Lássuk a turmix receptjét:

Hozzávaló:
- 3 banán (280 gramm)
- kis darab zeller (37 gramm)
- víz

Először is lemértem a banánt és a zellert, mert pontosan akartam követni a receptet. Graham nagyobb mennyiséget ír, azonban nekem az sok lett volna, ezért arányosan lecsökkentettem a mennyiséget. A zellert kis kockákra vágtam, és a banánt is nagyobb darabokra, hogy könnyebb legyen összeturmixolni. Annyi vízet adtam hozzá (kb 3-4 dl), hogy elég folyós lét kapjak ahhoz, hogy tudjam inni. Természetesen mindenki annyi vizet ad hozzá, amennyit jónak lát.









A végeredmény egy roppant izgalmas turmix lett, elvégre a banán és a zeller is egy elég karakteres növény. Felmerülhet a kérdés: a zellert és a banánt miért kevertem össze? Hiszen a zeller zöldség, a banán pedig gyümölcs, ráadásul egy édes gyümölcs, amik Graham elmélete szerint nem keverendőek. Őszintén szólva nem tudok rá választ adni, én csak követtem a könyvben leírtakat.


Izgalmas ízkombinációt ad ez a turmix, ajánlom kipróbálásra! Nekem nagyon bevált, máskor is el fogom készíteni. Nagyon tartalmas, ezt a majdnem 1 liternyi mennyiséget elég lassan kortyolgattam el. Garantáltan nem lesz éhes az ember néhány óráig, annyira laktatós.
Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom:)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Szerintem, a 266 oldalon "banán-zeller turmix", nem zellergumóból van, hanem a zellerszár, vagy más néven angol zeller, vagy francia zellernek nevezik. Annál is inkább, mivel ott az utóbbit lehet csak kapni. (Társítás szempontjából valahol olvastam: ami a föld felett terem, azt legtöbb esetben lehet gyümölccsel fogyasztani. Ami a földben terem azt pedig nem.)
Orbi

Sophia írta...

Kedves Orbi!
Nekem is eszembe jutott, hogy Graham nem feltétlenül ezt a fajta zellert eszi. Azt nem tudtam, hogy amerikában csak a szárzeller ismert.
Viszont akkor miért írja azt az instrukciónál, hogy "vágja apró darabokra, hogy a rostok szétváljanak..."?
Kipróbáltam most a gumóból, és a pocim nem jelezte, hogy ez így nem lesz jó. ki fogom próbálni szárzellerből is.

MJ írta...

Hmmm! Nagyon szeretem a zellert. Igaz a gumót főzve, de a szárzellert nyersen is. Kevéske szósszal, amibe lehet mártogatni.

KV írta...

Zellerszár!!! A hosszanti rostokat célszerű kisebbre darabolni, úgy nem marad szálas -- erről van szó a felvágáskor. A leveleket sem teszi bele, mert nemkívánatos alkaloidákat tartalmaz. Föld alatti részeket a 811 keményítőtartalmuk miatt jellemzően nem fogyaszt.

Sophia írta...

Köszi Viki, azóta már én is rájöttem:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...